Iskolánk régmúltja

HAJDANI ISKOLAÉPÜLETEINK

Ez az épület a Dózsa György út 105. szám alatt található, és százöt éven keresztül második otthona volt tanulók százainak. Megszentelésekor a Szent Imre nevet kapta, de ez a név nem ment át a köztudatba, a faluban mindig “alsó Iskola” néven emlegették. Napjainkban az alsó iskola két tantermében falumúzeum működik, valamint az iskola gyakorlati terme is itt található.
A nagy nehezen 1905-ben részlegesen befejezett épület, a néhány évvel korábban használatba vett “társával” együtt messzemenően kitűnt városias stílusával a falusi házak közül. Páduai Szent Antalról nevezték el, a köztudatban pedig felső iskola néven maradt fenn.
A kastélyt a Sőtér család építette késő barokk stílusban, utóbb két oldalszárnyat hozzáépítettek. Vincés nővérek érkeztek 1931 őszén az épületbe. A majdnem tisztán római katolikus vallású falu népe szent áhítattal csodálta őket. Az elkövetkező majd két évtizedben jelentős szerepet játszottak a falu gyermekeinek nevelésében.
Az épület megélt a száz év alatt rosszabb időket is, most szerencsére a külső felújítás után jó állapotban van.
A Hevesy-kastélyra ebben az állapotában a faluban már senki sem emlékezhet, hiszen a fénykép a 19. század végén készült, amikor Farkas Ödön úrilaka volt. A 20. század elején a Hevesy család vásárolta meg az épületet. Az udvar gyönyörű pázsitja, a park különleges fái, a tóban úszkáló hattyúk láttán a kis mezítlábas gyerekek csak ámultak, bámultak.

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.